Суд Oкруга ћупријског 1840-их: прилози за историју - Popović, Miroslav M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2021)
Циљ рада који је пред нама је да се представе основне црте развоја Суда Округа ћупријског 1840-их, његова организација и рад, на основу извештаја Министарства правде, који садрже статистичке податке и кондуит листе са информацијама о запосленима, те објављене архивске грађе самог Суда, шематизма и Пописа пореских глава, општина и примирителних судова у Кнежевини Србији из 1839. године.