Установе културе као носиоци развоја националног идентитета и културног туризма - Вукчевић, Јелена М.; Antić, Dejan D. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2021)
Основна идеја истраживања је да се мултидисциплинарним путем, кроз консултовање релевантне литературе новијег датума и путем теренског истраживања у форми испитивања случајног узорка грађана (укупно 398 испитаника) путем анкете, дефинише ментално мапирање културно-историјског наслеђа једне одређене регије на територији Републике Србије и да се одреди туристички потенцијал тог наслеђа. За истраживање је одабрана територија Рашког и Расинског управног округа из два разлога: у питању је територија која представља језгро српске средњовековне државе Немањића и Лазаревића. Такође, у питању је територија кроз коју ће у блиској будућности проћи траса новог ауто-пута, Моравског коридора, те ће се даљим истраживањима моћи пратити економско-туристички развој ове одређене области након његове изградње. На крају рада, повезује се наслеђе ове, за потребе истраживања издвојене, територије и апострофирају се установе културе као носиоци, не само културног развоја локалних заједница већ и као установе које су носиоци и чувари националног идентитета али и културног туризма који може да допринесе дефинисању и очувању тог националног идентитета, као и економском развоју, позитивном позиционирању и брендирању одређене регије.