Путовање Титуса Гроуна: од Горменгаста до Града - Jakovljević, Mladen M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2020)
Прелаз протагонисте Титуса Гроуна из псеудосредњовековног окружења у романима Титус Гроун и Горменгаст, прва два дела трилогије Горменгаст Мервина Пика, у футуристички свет града у трећем делу насловљеном Усамљени Титус, често се посматра као радикални прелаз из једног света у други. Овај неочекивани искорак у нови урбани свет доноси једнако неочекивани прелаз у научнофантастични контекст. Обе ове промене, прелаз у други, другачији свет и прелаз у жанр научне фантастике, нису толико нагле, неочекиване и радикалне колико се то иницијално може чинити. Фокусирање на готске и научнофантастичне жанровске особености трилогије (при чему се не поричу и не умањују присуство и значај других жанрова у делу), појашњава како је стварност у трилогији обликована, како су њена два света повезана у целину и како се та два света узајамно обликују креирајући свеукупну слику, пејзаж и реалност Горменгаста. Скупа, готски и научнофантастични тропи додатно расветљавају кључне елементе ове Пикове необичне приповести.