Чаролија битка: промене идентитета у прози и на филму - Gordić Petković, Vladislava (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2020)
У раду ће бити анализирани књижевни и филмски јунаци из перспективе потраге за променом идентитета: Теодор Твомбли, главни јунак филма Она, и Керолајн Дестер из романа Чаробни април покушавају да побегну из света који их присилно одређује, он из контекста високо технологизоване дистопијске 2025, док она у времену непосредно након Првог светског рата, у ком је изгубила вољеног младића, преиспитује своју привилеговану социјалну позицију и своје духовне потребе. Теодор се мења под утицајем компјутерског оперативног система, дигиталне асистенткиње Саманте која му постаје емотивна партнерка, док Керолајн одговоре тражи у самоћи врта једне прелепе виле у Италији, куда је побегла са жељом да се препусти контемплацији. Док роман Елизабете фон Арним преиспитује бајколике и алегоријске потенцијале Италије као локације спасоносног осамљивања, у превратничком хибриду научнофантастичне драме и романтичне комедије виртуелна интелигенција је та која се развија, оплемењује и продубљује осећај за блискост и емпатију. Иронична порука филма Она указује да су људска бића програмирана, ништа мање но машине, породичним везама, друштвом и образовањем, док Чаробни април указује на могућност промене која се догоди управо кад се преиспитају детерминанте идентитета. Нужност да се пажљиво приступи анализи промене идентитета коју у књижевност и филм уводи технологија подразумева и редефинисање реалистичког поступка у романескном и филмском наративу. У нову дефиницију реалистичког стога се укључују разноврсни аспекти дигиталне димензије свакодневице, односно свест о различитим концепцијама упоредних светова: света емпиријске и света виртуелне реалности.