Онлајн настава: Ставови студената англистике у вези са новим образовним околностима наметнутим пандемијом вируса Covid 19 - Prodanović, Marijana M.; Gavranović, Valentina M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2020)
Ова пилот-студија се бави истраживањем карактеристика онлајн наставе кроз призму ставова студената основних студија Англистике, који су последња три месеца академске 2019/2020. године активно учествовали у настави у онлајн окружењу, изненада организованом као одговор на новонасталу пандемијску ситуацију, која је неочекивано прекинула традиционални контекст образовања и преко ноћи променила модел и окружење предавања и наставе. Циљ овог истраживања је да представи податке који се односе на искуство учења студената у онлајн образовном окружењу, као и да пружи бољи увид у природу и карактеристике ове врсте наставе, онако како је виде студенти који раније нису имали слична искуства учења. Спроведено истраживање заснива се на квалитативном методу и обухвата анализу корпуса упитника коју је радила група од 52 студента основних студија. Упитник је највећим делом сачињен од питања отвореног типа у којима се од испитаника тражило да напишу одговоре својим речима, без претходно понуђених опција, чиме је обезбеђен вредан и богат материјал за анализу. Други део упитника чини питање које мери општи став испитаника према квалитету онлајн наставе чији су део били три месеца без прекида и за које је коришћена Ликертова скала процене. Одговори студената су анализирани и класификовани у неколико категорија према својеврсном заједничком именитељу. Резултати истраживања указују на мишљења студената у вези са неколико аспеката онлајн наставе: предности и недостаци, поређење са традиционалним образовним окружењем, предмети који су погоднији да се изводе у традиционалном, односно онлајн окружењу. Студенти у одговорима наводе и аспекте онлајн наставе које сматрају приоритетним, али, такође, и предлоге како се тај облик наставе може унапредити. Резултати истраживања не само да истичу предности и мане онлајн наставе већ указују и на различите аспекте и сложену природу наставе уопште, у којој социолошки и психолошки фактори имају веома важну улогу.