Сино-југословенски односи у периоду 1949-1977. године – Значај посете Јосипа Броза Тита НР Кини 1977. године - Арежина, Сања (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2020)
Иако је Југославија признала НР Кину одмах након њеног оснивања1949. године, сино-југословенски државни односи су успостављени тек 1955. Од тада па до 1977. године односи двеју држава били су обележени бројним успонима и падовима, пре свега, због међусобног односа двеју великих сила (САД и Совјетског Савеза), њиховог утицаја на Југославију и Кину, као и због многих других међународних дешавања. Аутор у овом чланку говори о историјату односа Југославије и НР Кине након1949. године, факторима који су позитивно утицали на јачање сино-југословенских односа и омогућили да се уприличи прва посета југословенског председника НР Кини, током које су обновљени државни и партијски односи, који су допринели јачању сарадње двеју држава на свим нивоима. Да би доказала основну хипотезу да ће се тек након смрти Мао Цедунга и хапшења тзв. „четворочлане банде“ 1976. године стећи услови за јачање сино-југословенских односа, захваљујући томе што је превагнуо утицај позитивних у односу на негативне факторе, ауторка ће током истраживања користити структурно-функционалну анализу, индукцију и дедукцију.