Биљешке о путној станици и насељу Dilunto - Samardžić, Gligor (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2020)
У раду се презентују подаци о убикације путне станице Dilunto, на римској комуникацији Nrona (Вид код Метковића) – Ad Zizio (Моско/Укшић), у данашњи Столац. На поменутој траси пута, у Стоцу (Заграђе, Подграђе, Њивице, Царине, Бачве-Кућиште, Чаири, Велики Сврдо), откривени су остаци античких насеобинских објеката, мањих привредних зграда, степеништа, утврђење са широким зидовима, остаци градског трга, јавних зграда и цистерне. Поред остатака непокретних објеката, пронађен је и велики број ситних, покретних налаза, нарочито керамичких, жељезних, бронзаних, стаклених и сребрних предмета, као и разни калупи, новац, накит и оруђе. На основу наративних и епиграфских извора као и археолошког материјала (остаци зграда, новац, керамика, цигла) антички Дилунтум се датује од I до IV вијека.