Породични односи и склоност ка агресивним облицима понашања адолесцената - Krstić, Miroslav; Đorđević, Ivana (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2020)
Предмет истраживања одредило је време у коме живимо јер је савремени и цивилизовани свет преплављен таласом агресије и деструктивног понашања, све чешћим међу млађом популацијом. Агресивност, као честа карактеристика понашања, окупира пажњу истраживача из психологије, социологије, педагогије, антропологије, филозофије, али и других наука, чији је циљ објашњење и предвиђање понашања људи. Уз помоћ упитника процене породичних односа у истраживању поро- дичних односа и склоности ка агресивним облицима понашања адолесцената покушали смо да дамо практични и теоријски допринос психодијагностици, форензичкој психологији, психологији менталног здравља деце и младих. Истраживање је имало за циљ да испита да ли су породични односи статистички значајни предиктори степена испољавања агресивности и хостилности. Резултати показују да димензије породичних односа представљају добре предикторе различитих категорија агресивног и хостилног понашања код адолесцената.