Плаутова Аулуларија, Држићев Скуп, Молијеров и Стеријин Тврдица – компаративни кључ четири комедије - Sovrlić, Aleksandra N. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2020)
У овом раду намера нам је да у компаративном кључу сагледамо три велике комедије: Скуп Марина Држића из XVI века, Тврдицу Жана Батиста Поклена Молијера из XVII века и Тврдицу Јована Стерије Поповића из XIX века. Међутим, свесни смо чињенице да проучавање ова три дела не би било комплетно без увида у њихов заједнички предложак, а то је комедија Аулуларија Тита Макција Плаута, настала у II веку п. н. е, која је, како знамо, била праузор за стварање поменутих дела. Стога ћемо настојати да прво представимо Плаутову комедију, као и контекст у коме она настаје, које новине доноси у светској књижевности, које узоре следи сам Плаут, шта преузима од грчке традиције и шта уноси ново. Затим ћемо тај поступак применити и на три поменута комедиографска остварења Марина Држића, Молијера и Јована Стерије Поповића. Притом ћемо нарочиту пажњу обратити на оне одлике које ове писце издвајају прво у њиховој књижевној средини, а затим и у међусобном поређењу.