Истраживање етнокултурних стереотипа на примеру стимулуса Турци и Турчин у асоцијативном тесту - Gligorijević, Ivana (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2020)
Ово истраживање се заснива на анализи вербалних асоцијација које су прикупљене у асоцијативном тесту, у ком је од испитаника тражено да одговоре речју-реакцијом или континуираним реакцијама које им прво падну на памет при помињању стимулуса Турци и Турчин, са циљем да се стекне увид у етнокултурне стереотипе који за овај народ важе на српском говорном подручју. Тест је попунило 654 испитаника, студената Универзитета у Београду и припадника млађе популације, у виду електронског упитника. Два стимулуса су изазвала укупно 1.476 реакција (Турци: 742; Турчин: 734), које су сложене по опадајућој фреквентности и анализиране по тематским групама. Најзаступљеније су следеће тематске групе: историја Турака, заједничка историја Срба и Турака, физички изглед, одевање, професија, храна и пиће, пушење, ратовање, религија, серије итд. Међу вредносним судовима и ставовима које су испитаници имали, доминирају они који се односе на хигијену, однос Турака према другима, степен развијености, начин испољавања емоција и карактерне црте. У раду се осврћемо и на резултате ранијих асоцијативних тестова у којима се на месту стимулуса јављала реч Турци и истичемо промене до којих је дошло у структури најфреквентнијих асоцијација.