Преговори Миловановића и Гешова у стварању Балканског савеза 1912. године - Stanojević, Saša D. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2020)
Године пред Први балкански рат 1912/13. обележене су интензивним дипломатским активностима усмереним ка стварању савеза између Србије, Бугарске, Грчке и Црне Горе. Њихов заједнички циљ био је ликвидација османске власти на простору тзв. Европске Турске, ослобођење сународника из вишевековне окупације и повратак територија у матичне државе. Предмет овог рада јесу српско-бугарски преговори који су представљали основу ширег савеза. Он је утврђен пре свега кроз договоре између два знаменита државника – Милована Миловановића и Ивана Евстратијева Гешова (Иван Евстратиев Гешов), који су истовремено били председници влада и министри спољних послова. Резултати преговора преточени су у међудржавни уговор са тајним додатком од 13. марта 1912. године. У раду је историографском методом на основу архивске грађе, објављених извора, мемоаристике и релевантне литературе извршена анализа вођеног процеса.