Први српски превод Платонове Одбране Сократове - Deretić, Irina J.; Ristevski, Aleksandar D. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2020)
У овом раду критички се преиспитује филозофски и језички карактер недавно откривеног првог српског превода Одбране Сократове, чији је аутор Коста Ј. Лозанић. Аутори ће најпре анализирати филозофску терминологију, с посебним освртом на значајна места овог Платоновог књижевно најуспелије написаног дела. Циљ рада је да се покаже самосвојност Лозанићевог превода, која почива на преводиочевом руковођењу властитом егзегезом Апологије, а не на механичком преузимању преводилачких решења из других превода његовог доба.