Ставови према енглеском језику: контекст мађарске мањине у Војводини - Halupka-Rešetar, Sabina J.; Kovač Rac, Eleonora J. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2020)
Иако постоји обимна литература о ставовима према енглеском језику, до сада су у значајно мањој мери истраживани ставови говорника мањинских језика према страном језику, посебно у контекстима у којима говорници мањинског језика стичу формално образовање на свом језику и нису изложени страном језику у непосредној околини. У раду су представљени резултати анкете спроведене међу ученицима гимназија у Војводини (Србија) чији је матерњи језик мађарски и који енглески језик уче више од десет година. У истраживању смо имали два подузорка испитаника, зависно од окружења у ком живе (компактна и дифузна језичка заједница). Истраживачки инструмент био је упитник који је садржавао два дела: први део је истраживао профил учесника, а други је истраживао вредносне судове учесника о енглеском језику. Резултати истраживања потврђују почетну хипотезу да окружење утиче на ставове: испитаници који живе у дифузном окружењу показали су се отворенијим за излагање енглеском језику и њихов однос према овом језику се такође показао позитивнијим од ставова испитаника који живе у компактном окружењу. Само неке од општијих независних варијабли укључене у студију показују интеракцију са позитивним ставовима према енглеском језику. Резултати овог истраживања требало би да допринесу оскудној литератури о ставовима мањинских говорника према страном језику у вишејезичним и мултикултурним областима попут Војводине.