Лична и породична драма Симке Катић у роману Корени Добрице Ћосића - Radosavljević, Anica M.; Lazić, Nebojša J. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2020)
У раду разматрамо лик Симке Катић из романа Корени Добрице Ћосића, који је уједно и најважнији женски лик у роману. Из укупног књижевног опуса и мноштва ликова Корена издвојили смо овај женски лик како бисмо указали на његов значај и место у књижевном свету Добрице Ћосића. Покушаћемо да укажемо на личну и породичну трагедију Симке Катић која произилази из болне чињенице немогућности остварења потомства. Показаћемо како Добрица Ћосић гради књижевни лик Симке Катић из различитих наративних углова и посматра је у најразличитијим животним ситуацијама и различитим међуљудским односима. Анализом књижевног лика Симке Катић покушаћемо да у раду тематизујемо неколико важних питања, као што су: да ли је у лику Симке Катић писац књижевноуметнички обликовао прототип српске жене с краја XIX века? Како се патријархална средина односи према жени нероткињи? Због чега се тада на материнство гледало као на најважнију друштвену улогу жене?