State and Society in the Balkans before and after Establishment of Ottoman Rule, eds. Srđan Rudić, Selim Aslantaş, Belgrade (Donat graf): The Institute of History, Collection of Works, v. 35: Yunus Emre Enstitüsü - Turkish Cultural Centre, 2017, 349 pp. - Gašić, Dejan R. (Collection of Papers of the Faculty of Philosophy in Priština, 2018)
Особеност Балкана, као историјског феномена, проистекла је из вишемиленијумског судара и прожимања цивилизација, што је за последицу имало да је полуострво постало етнички и политички најкомплексији регион Европе. Ревносно то потврђују источници у којима су се утискивале културне групе и етничке заједнице, Трачани, Илири, Келти, као и Грци - који су трајније од осталих народа организовали градове и државе, стварајући културу високог домета и учествујући у формирању хеленистичких империја чије је полазиште било управо Балканско полуострво.