Село у социолошком огледалу Срђана Шљукића и Дејана Јанковића (Нови Сад: Mediterran Publishing, 2015, 329. стр.) - Živić, Nikola R. (Collection of Papers of the Faculty of Philosophy in Priština, 2017)
Књига Село у социолошком огледалу, аутора проф. др Срђана Шљукића и доц. др Дејана Јанковића, представља велики и важан допринос у разумевању руралног друштва и његових проблема. Иако је данашњи свет пре свега свет града, како сами аутори пишу, село се, упркос чињеници да је „осуђено на нестајање“, томе упорно одупире, стално нас тиме подсећајући на своју друштвену улогу у сфери економије, политике и културе. Социологија села, као социолошка дисциплина која за предмет свог проучавања има рурално друштво (друштва) у његовом сложеном односу са модерним друштвом, схваћеним као целина (Шљукић и Јанковић, 2015), овом монографијом знатно је богатија.