A Review of the Book 'Velika Britanija i Kosovski Vilajet: 1877-1912' - Virijević, Vladan A. (Collection of Papers of the Faculty of Philosophy in Priština, 2017)
Опусу историографске литературе о прошлости Старе Србије у 19. и почетком 20. века, историјске категорије која је, у географском смислу, према одређењу Јована Цвијића, нашег знаменитог антропогеографа, обухватао Рашку област, Косово и Метохију и Скопско-тетовску област, недавно је обогаћен новом, драгоценом књигом професора Александра Растовића о одразима дипломатско-политичких активности Велике Британије према Косовском вилајету – административно-управној јединици Османлијске империје, формираној 1877. године, с циљем да представља њену својеврсну предстражу, истурени одбрамбени бедем према хришћанској Европи и младим, полетним државама, Кнежевини Србији и Кнежевини Црној Гори. Својом новом књигом, иначе шестом по реду, професор Растовић се придружио оном кругу српских, али и европских посленика музе Клио, који су фокус истраживачке пажње усмерили ка прошлости Старе Србије у једној од њених најдинамичнијих и најтурбулентнијих временских етапа - периоду који хронолошки сеже од Српско-турских ратова 1876-1878. године, односно Берлинског конгреса, до Првог балканског рата 1912. године, тј. ослобођења колевке српске средњовековне државности од вишевековне турске владавине и њеног интегрисања већим делом у државно биће Краљевине Србије и мањим у оквире Краљевине Црне Горе.