Ефекти физичког умора на неке когнитивне функције - Ranđelović, Dušan J.; Kostić, Senka M.; Todorović, Dušan Lj (Collection of Papers of the Faculty of Philosophy in Priština, 2016)
Овај рад представља пилот истраживање које има за циљ да провери да ли физички умор остварује значајне ефекте на израженост неких когнитивних функција (способност визуо-моторне координације, учења из искуства и концентрације, као и инхибиција– егзекутивна функција). На узорку од 41 испитаника, који су изреда студената психологије II, III, IV године на Филозофском факултету у Нишу, спроведено је истраживање које се састојало из две фазе. У првој, претест фази, испитаницима су задата два задатка у циљу процене наведених когнитивних и егзекутивних функција. То су: Задатак шифре и Задатак лево-десно. Након тога уследило је физичко умарање учесника истраживања, а оно се састојало из непрекидног прескакања вијаче у трајању од 5 минута. Одмах након тога, исти испитаници су приступили другој, посттест фази истраживања. Она је обухватала процену егзекутивних функција применом истих задатака из претест фазе. Ради тестирања постојања значајних ефеката физичког умора наконцентрацијуе и инхибицију коришћен је т-тест за зависне узорке. Резултати упућују на постојање значајних разлика између броја тачних и нетачних одговора у скопу сваке од етапа тестирања (претест и посттест), како за егзекутивну функцију премештања, тако и за инхибицију. Међутим, резултати су нешто другачији када се испитује разлика између тачних одговора у претест и посттест фази, као и разлика између броја нетачних одговора у претест и посттест делу истраживања. Наиме, бележи се значајан ефекат физичког умора на функцију премештања, али не и на функцију инхибиције. Како се ради о пилот истраживању, може се рећи да добијени резултати указују да је смислено испитивање дејства физичког умора на појаву и израженост когнитивних и егзекутивних функција, али да је потребна серија наредних истраживања која ће темељније проверити однос између испитиваних варијабли.