Лик С. И. Чахотина кроз његову збирку песама "У Србији и о Србији" - Džonić, Violeta (Collection of Papers of the Faculty of Philosophy in Priština, 2022)
Предмет овог рада је указивање на постојање веома значајне збирке песама С. И. Чахотина, руског конзула у Србији крајем XIX и почетком XX века, која је била сасвим случајно откривена међу његовим дипломатским списима. Наиме, готово нико није знао да се овај веома образован човек поред своје главне професије бави и поезијом. У раду је посебна пажња посвећена лику С. И. Чахотина: детаљно се разматрају биографске чињенице везане за његов живот како пре његовог постављења за конзула Руског Императорског конзулата у Србији, тако и после његовог доласка у Ниш, где је обављао своју дужност. Аутор пажљиво анализира историјску ситуацију у Србији и у Нишу која је обележила боравак и рад С. И. Чахотина у Србији и која је имала велики утицај на његову политичку активност и настанак његове збирке песама „У Србији и о Србији“. Рад има не само лингвокултуролошки значај, већ резултати истраживања могу бити искоришћени у сврху обогаћивања историјских података о Србији и Русији краја XIX и почетка XX века на миљеу доприноса руске емиграције у Србији.
Keywords: емиграција; интелигенција; иностранство; конзулат; културолошка ситуација