Национални идентитет у уџбеницима енглеског као страног језика - Vasilijević, Danijela; Semiz, Marina; Adžić, Branka (Collection of Papers of the Faculty of Philosophy in Priština, 2021)
Полазећи од тезе да настава страног језика представља погодан контекст за упознавање националних обележја других држава, али и сопствене државе, разматрана је улога уџбеника енглеског као страног језика у развоју и снажењу националног идентитета ученика млађег школског узраста. У складу са различитим концептуализацијама, национални идентитет је операционализован у 11 категорија: религија, обичаји и традиција, национална осећања, језик, симболи и обележја, солидарност и заједништво, културна баштина, важне личности, географски појмови, породица и опште информације. У истраживању су примењене метода теоријске анализе и метода анализе садржаја. Јединице анализе су: а) реченице основног текста уџбеника; б) реченице додатног информативног садржаја; в) сликовни садржај. Истраживањем су обухваћени уџбеници енглеског језика млађих разреда основне школе лиценцираних у Републици Србији (N=12). Резултати истраживања су указали да уџбеници углавном не доприносе формирању и снажењу националног идентитета ученика млађег школског узраста, посебно у домену категорија: национална осећања, историјске теме, језик, породица, солидарност и заједништво.
Keywords: национални идентитет; уџбеници енглеског језика; глобални идентитет; анализа садржаја; ученици млађег школског узраста