A Review of the Exhibition "Nikola Dobrović: Under the Banners of Modernist Movements" (SASA Gallery, Belgrade, 24 May – 2 October, 2022) - Vukotić Lazar Marta М. (Collection of Papers of the Faculty of Philosophy in Priština, 2022)
Српска академија наука и уметности посветила је 2022. годину академику Николи Добровићу (Печуј, 12. 2. 1897 – Београд, 11. 1. 1967) и обележавању јубилеја поводом 125 година од рођења овог истакнутог југословенског и српског архитекте модерног доба. Изложба „Никола Добровић – под заставама модерних покрета“ аутора проф. др Марте Вукотић Лазар и мр Бојана Ковачевића (отворена у Галерији Српске академије наука и уметности, 24. маја 2022. године, а трајаће до 2. октобра 2022) заузима централно место у Програму обележавања јубилеја.[1] Прикупљена и обрађена обимна грађа определила је ауторе изложбе да целокупан Добровићев опус поделе у три периода: Прашки (1919–1934), Дубровачки (1934–1943) и Београдски (1945–1967), чије су границе отворене за међусобна прожимања и слободно проистицање свих утицаја из једног периода у други. У том контексту се дизајнерка поставке изложбе, архитекта Марина Докмановић, у договору са ауторима изложбе, определила да ову мултидисциплинарну изложбу презентује у оквиру галеријског простора у осам целина, као најсврсисходнији начин да се посетиоцима први пут стави на увид, досад неизлагани обимни материјал обједињен из разних институција и на једном месту, а који се бави животом и делом, као и периодом коме је припадао архитекта Никола Добровић, редовни члан Српске академије наука и уметности, редовни професор Универзитета у Београду, носилац бројних почасних титула, друштвених и јавних признања итд. Изложбу прати луксузни каталог, обима 204 стране, са бројним црно-белим и илустрацијама у боји, међу којима је велики број публикован први пут. Поред издања на српском језику, каталог је објављен као посебно издање и на енглеском језику. Издавачка делатност Српске академије наука и уметности припрема још три публикације које ће бити доступне стручној јавности до краја јубиларне 2022. године, и то: монографију Никола Добровић: живот, дело, време на српском и на енглеском језику, као и зборник радова на српском језику који ће бити резултат излагања са међународног научног скупа који носи назив 125 година од рођења архитекте Николе Добровића (1897–2022) у организацији Српске академије наука и уметности, Архитектонског и Филозофског факултета Универзитета у Београду, а који ће бити одржан 17. и 18. новембра 2022. године у просторијама Српске академије наука и уметности и Архитектонског факултета у Београду. Око изложбе, која је централни догађај, окупили су се бројни, такође важни догађаји са мноштвом учесника и активностима које су се одржавале на више места у Београду. Под окриљем Удружења архитеката Србије и Академије архитектуре Србије одржана је „17. Београдска интернационална недеља архитектуре“ (БИНА, 26. 5. 2022 – 7. 6. 2022), док су на Архитектонском факултету у Београду и зимски и летњи семестар школске 2021/2022. године умногоме били посвећени овом јубилеју кроз низ наставних целина и активности везаних за редовну, изборну и постдипломску наставу, уз организацију пратећих догађаја као што су отворене радионице, разговори, гостујућа експертска предавања, реализација студентског конкурса за идејно архитектонско-урбанистичко решење реконструкције зграда Добровићевог Генералштаба (ДСНО), са изложбом конкурсних решења у Кнез Михаиловој улици у Београду у непосредној близини Галерије Српске академије наука и уметности (27. 5. 2022 – 10. 6. 2022) у реализацији БИНА и Архитектонског факултета у Београду итд. Библиотека Српске академије наука и уметности (БСАНУ) организовала је, такође, у новим витринама пријемног хола, камерну, изложбену поставку од грађе из фонда Библиотеке Српске академије наука и уметности, уз биографске и друге податке. На иницијативу председника Одбора за припрему и обележавање овог јубилеја, академика архитекте Милана Лојанице, у организацији Српске академије наука и уметности, Архитектонског и Филозофског факултета Универзитета у Београду, одржаће се и међународни научни скуп 125 година од рођења архитекте Николе Добровића (1897–2022) у Београду, 17. и 18. новембра 2022. године. Радио телевизија Србије (РТС), као национална медијска кућа, дала је подршку овом јубилеју реализацијом документарног филма о животу и раду Николе Добровића, под називом „Урбаниста мора бити архитекта“, кроз призму архивске грађе, аудио и видео материјала, као и кроз сведочења и тумачења Добровићевог живота, дела и доба коме је припадао, његових некадашњих студената, данас угледних српских архитеката: Александра Стјепановића, Живојина Бате Крапешића, Драгољуба Бакића и Ђорђа Бобића, сродника, Весне Пешић, сестричине Иванке Добровић, социолога и политичарке, којој је Никола Добровић био теча, као и аутора изложбе, у продукцији Образовно-научног програма, на челу са главним и одговорним уредником Илијом Церовићем, уредницом емисије Мирјаном Бјелогрлић-Николов и редитељком Иваном Стивенс.[2] Изложба је, са једна стране, посвећена архитекти Николи Добровићу, концептима и феноменима, личностима и делима који су утабали његове путеве, одредили усмерења, изоштрили стваралачке видике и довели га до Београда, његовог животног и професионалног одредишта. Њено друго посвећење усмерено је ка заоставштинама од којих започиње свако темељито истраживање опуса појединих градитеља. [1] Пројекат прославе јубилеја и пратећих манифестација током трајања изложбе и током целе 2022. године, реализован је уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и Министарства културе и информисања Републике Србије. [2] Документарни филм доступан је на: https://www.youtube.com/watch?v=HW2TgcPtNm4