Procena stanja papirne izolacije energetskih transformatora na osnovu sadržaja 2-furfurala u mineralnom izolacionom ulju korigovanog na referentnu temperaturu od 20 ºC - Vasović, Valentina Z (Zbornik radova, Elektrotehnički institut "Nikola Tesla", 2019)
Pouzdanost rada energetskih transformatora (ET) u mnogome zavisi od  stanja izolacionog sistema, a pre svega papirne izolacije ET. Utvrđivanje stanja papirne izolacije energetskih transformatora koji se nalaze u upotrebi, nije moguće vršiti direktnim merenjima. Najšire prihvaćen način za procenu stanja papirne izolacije je ispitivanjem sadžaja 2-furfurala rastvorenog u izolacionom ulju uz korišćenje korelacija koje povezuju stepen polimerizacije papira i sadržaj 2-furfurala u izolacionom ulju. Koncentracija derivata furana u ulju u velikoj meri zavisi od sadržaja vlage u izolacionom sistemu ET, sadržaja kiseonika i kiselina u ulju. U cilju boljeg uvida u kumulativni sadržaj 2-furfurala koji nastaje degradacijom papira, isključujući promene sadržaja 2-furfurala sa radnom temperaturom ulja, u ovom radu prikazan je dijagram zavisnosti stepena polimerizacije kraft papira od sadržaja 2-FAL u ulju korigovanog na referentnu temperaturu od 20°C i to za sadržaj vlage od 1-1,5% i 3-4%. Ovaj dijagram je verifikovan na 4 transformatora za koje su postojali podaci u bazi podataka Elektrotehničkog instituta Nikola Tesla. U budućnosti je potrebno ovaj dijagram dopuniti za sadržaj vlage oko 2,5 %.