Procena štetnog uticaja RF polja u okolini antenskog sklopa digitalnog radio modema - Milić, Saša D; Čičkarić, Ljubiša S; Vulević, Branislav D (Zbornik radova, Elektrotehnički institut "Nikola Tesla", 2019)
Rad ukazuje na potrebu ispitivanja nivoa električnog polja visokih učestanosti u okolini antenskog sklopa digitalnog radio modema sa stanovišta uticaja na ljudski organizam. Pomenuti modem je sastavni komunikacioni deo prenosivog test sistema, koji služi za podešavanje podataka i daljinsku bežićnu razmenu podataka sa složenim višeparametskim daljinskim nadzornim sistemom u železnici. Ispitivanje nivoa električnog polja je od posebnog značaja ukoliko se uzme u obzir kratko rastojanje operatora i antenskog sklopa prenosivog test sistema, kao i programabilne snage (1W - 10W) izlaznog stepena digitalnog modema, koji je njegov sastavni deo. Rezultati rada pokazuju niz izmerenih vrednosti jačine električnog polja učestanosti 450,5 MHz i ocenu njihovog uticaja na operatora pri različitim režimima rada modema na osnovu važećeg Pravilnika u domenu zaštite stanovništva i važeće EU direktive u domenu zaštite profesionalnih lica od nejonizujučih zračenja.