Analiza i modelovanje pretvarača sa aktivnim ispravljačem i njegov uticaj na energetsku efikasnost elektromotornog pogona - Šinik, Vladimir M (Zbornik radova, Elektrotehnički institut "Nikola Tesla", 2019)
Cilj ovog rada je da prikaže, analizira i dokaže prednosti primene aktivnog ispravljača kao pretvarača na strani mreže u frekventnom pretvaraču elektromotornog pogona. Upotreba aktivnog ispravljača omogućava napredniji rad pogona, u pogledu talasnog oblika struje, rekuperacije energije pri kočenju odnosno generatorskom režimu  rada motora, i kompenzaciju raktivne snage potrošača povezanih sa mrežom u istoj tački gde i pogon sa aktivnim ispravljačem. Pored osnovne topologije energetskog dela pogona sa aktivnim ispravljačem i načinom upravljanja biće dati eksperimentalni rezultati i rezultati simulacije na modelu u nekoliko režima rada ovog pogona.