Primarna, sekundarna i tercijarna regulacija učestanosti u analizama dinamičke sigurnosti elektroenergetskih interkonekcija - Ivanović, Milan V; Popović, Dragan P.; Minić, Saša (Zbornik radova, Elektrotehnički institut "Nikola Tesla", 2012)
U radu se izlaže način na koji je izvršeno inkorporiranje primarne, sekundarne i tercijarne regulacije učestanosti u analize dinamičke sigurnosti elektroenergetskih interkonekcija. Snaga razmene se neposredno i automatski reguliše u okviru sekundarne regulacije, a posredno, u okviru primarne i tercijarne regulacije učestanosti. Ovo inkorporiranje je urađeno saglasno realnom stanju EES-a Srbije, u njegovom širokom okruženju. Testiranje unapređenog softvera za analize dinamičke sigurnosti obavljeno je, i dalje se obavlja, na formiranom regionalnom modelu mreže, koji uključuje sledeće EES: Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Mađarske, Makedonije, Rumunije, Bugarske, Grčke i Albanije.
Keywords: Serbian electric power system||; ||EES Srbije; dynamic security||; ||dinamička sigurnost; frequency||; ||učestanost; primary; secondary and tertiary control||; ||primarna; sekundarna i tercijarna regulacija