Modeli sistema regulacije pobude generatora u analizama dinamičke sigurnosti elektroenergetskih interkonekcija - Ivanović, Milan V; Popović, Dragan P.; Stojić, Đorđe M.; Veinović, Slavko; Joksimović, Dušan; Minić, Saša (Zbornik radova, Elektrotehnički institut "Nikola Tesla", 2012)
Kratak sadržaj: U radu se izlažu modeli sistema regulacije pobude generatora koji se koriste u analizama dinamičke sigurnosti elektroenergetskih interkonekcija. Najpre se daje generalna struktura i funkcionalni blok dijagram sistema regulacije pobude, uz presek sadašnjeg stanja ove regulacije u EES Srbije. Zatim, daje se prikaz modela sistema regulacije pobude koji može biti korišćen u analizama kratkotrajne dinamike, u kojima dominiraju analize tranzijentne stabilnosti. Dalje, daje se model koji može biti korišćen u analizama dugotrajne dinamike. Prikazani modeli, uz prethodnu verifikaciju, baziranu na eksperimentalnim merenjima, inkorporirani su u odgovarajuće računarske programe za analize dinamičke sigurnosti elektroenergetskih interkonekcija. U završnom poglavlju ovog rada dati su neki od karakterističnih primera njihove primene.
Keywords: Modeling||; ||modelovanje; Generators||; ||generatori; Electricity||; ||elektricitet; Dynamics||; ||dinamika; Control systems||; ||sistemi upravljanja; Serbian electric power system||; ||Električna mreža Srbije; short; mid and long-term dynamics||; ||kratkotrajna; srednjetrajna i dugotrajna dinamika; excitation system||; ||sistemi pobude