Modeli hidropostrojenja u analizama dinamičke sigurnosti elektroenergetskih interkonekcija - Ivanović, Milan V; Popović, Dragan D.; Arnautović, Dušan; Bogdanović, Slobodan; Džepčeski, Dane; Dragosavac, Jasna; Pavlović, Jelena; Minić, Saša (Zbornik radova, Elektrotehnički institut "Nikola Tesla", 2012)
U radu se izlažu modeli hidropostrojenja koji se koriste u analizama dinamičke sigurnosti elektroenergetskih interkonekcija. Najpre se daje generalna struktura i funkcionalni blok dijagram hidropostrojenja, uz presek sadašnjeg stanja hidropostrojenja u EES Srbije. Zatim, daje se prikaz modela hidropostrojenja koji se može koristi u analizama kratkotrajne dinamike, u kojima dominiraju analize tranzijentne stabilnosti. Dalje, daje se model hidropostrojenja koji može biti korišćen u analizama dugotrajne dinamike, čime se, između ostalog, omogućava sagledavanje uloge i efekata hidropostrojenja, koja bi bila uključena u sekundarnu i tercijarnu regulaciju učestanosti i snage razmene. Prikazani modeli su, uz prethodnu verifikaciju, baziranu na eksperimentalnim merenjima, inkorporirani u odgovarajuće računarske programe za analize dinamičke sigurnosti elektroenergetskih interkonekcija. U završnom poglavlju rada dati su neki od karakterističnih primera njihove primene.
Keywords: primary; secondary and tertiary load frequency control||; ||primarna; sekundarna i tercijarna regulacija učestanosti; short; mid and long-term dynamics||; ||kratkotrajna; srednje-trajna i dugotrajna dinamika; hydro power plant||; ||hidropostrojenje