Matematički model statičke estimacije stanja prenosne mreže - Ivanov, Aleksandar S; Đorđević, Dragan (Zbornik radova, Elektrotehnički institut "Nikola Tesla", 2012)
U radu se izlažu karakteristike i mogućnosti statičkog estimatora stanja energetskog sistema. Prikazan je matematički oblik rešavanja grešaka merenja i njihova obrada, kao i opšti model estimacije stanja i brzi odvojeni model estimacije stanja sa primerom u kome su primenjeni ovi modeli.
Keywords: gain matrix.||; ||matrica pojačanja.; least squares estimator||; ||Estimator najmanjih kvadrata; Maximal probability estimator||; ||Estimator maksimalne verovatnoće