Експериментална истраживања ефеката различитих екрана на смањење јачине електричног поља индустријске учестаности - Nahman, Jovan; Salamon, Dragutin; Grbić, Maja (Zbornik radova, Elektrotehnički institut "Nikola Tesla", 2012)
У раду су описана експериментална истраживања ефеката различитих екрана на смањење јачине електричног поља индустријске учестаности. Циљ ових истраживања је експериментално утврђивање који се материјали могу користити за смањење јачине електричног поља у случају када је премашен референтни гранични ниво. На основу резултата мерења је за све испитиване екране израчунат заштитни фактор, као однос јачине електричног поља пре и након постављања екрана. Анализом вредности заштитних фактора издвојени су најефикаснији екрани.
Keywords: shielding factor.||; ||zaštitni faktor; electric field strength mitigation||; ||smanjenje jačine električnog polja; non-ionizing radiation||; ||nejonizijuće zračenje; electric field strength||; ||jačina električnog polja