Struje i prenaponi pri uspostavljanju i prekidanju zemljospoja u 10 kv mreži grada Niša - Vukelja, Petar; Mrvić, Jovan; Hrvić, Dejan (Zbornik radova, Elektrotehnički institut "Nikola Tesla", 2012)
U radu su prezentirani rezultati eksperimentalnih istraživanja struja zemljospoja i prenapona koji se javljaju pri uspostavljanju i prekidanju zemljospoja u delu 10 kV izolovane distributivne mreže grada Niša napajane iz četiri TS 35kV/10kV. Izvršena je analiza rezultata istraživanja. Sagledani su problemi koji se javljaju u izolovanoj mreži 10 kV. Ukazano je na opravdanost prelaska dela mreže sa izolovanog na uzemljeno zvezdište transformatora 35kV/10kV.
Keywords: distribution network 10 kV||; ||distributivna mreža 10 kV; overvoltage||; ||prenapon; ground fault current||; ||struja zemljospoja