Napredna dijagnostika ekscentriciteta i loma kaveza visokonaponskih asinhronih motora - Janda, Žarko S.; Janković, Marko V.; Milošević, Mladen S.; Jovanović, Blagota T. (Zbornik radova, Elektrotehnički institut "Nikola Tesla", 2012)
U radu je prikazana uporedna dijagnostika visokonaponskih asinhronih motora pomoću analize spektra struje statora – motor current signature analysis (MCSA) i pomoću analize rasutog aksijalnog magnetskog fluksa. Sva prikazana ispitivanja su izvršena pri delimično opterećenim motorima i to na jednom neispravnom i jednom ispravnom motoru 6 kV 3,15 MW, koji su instalirani u TE TO. Pri tome je prikazana pouzdana detekcija loma šipki kaveza i postojanje statičkog ekscentriciteta. Takođe je prikazan nov fenomen koji omogućava detektovanje kombinovanog kvara, gde istovremeno postoji i statički ekscentricitet i lom kaveza rotora. Taj novi metod detektovanja se bazira na analizi spektra aksijalnog rasipnog fluksa, i to u okolini dvostruke sinhrone frekvencije. Analiza kvara motora po vađenju rotora je potvrdila postojanje tri oštećene šipke rotora.
Keywords: Induction motors||; ||asinhroni motor; Diagnostics||; ||dijagnostika; Rotor bar||; ||šipka rotora; Static eccentricity||; ||statički ekscentricitet; Motor current spectrum||; ||spektar struje motora; Leakage flux spectrum||; ||spektar rasipnog fluksa