Sistem za magnetni monitoring visokonaponskih motora MM6212 - Kartalovic, Nenad M; Babić, Blagoje; Ilić, Nikola; Milosavljević, Srđan (Zbornik radova, Elektrotehnički institut "Nikola Tesla", 2012)
U radu je prikazan uređaj za magnetni monitoring stanja asinhronih motora sa kaveznim rotorom, razvijen u Institutu Nikola Tesla, Beograd. Uređaj je zasnovan na merenju rasutog magnetnog fluksa i spektralnoj analizi signala. Senzor rasutog magnetnog fluksa je vazdušna prstenasta zavojnica različitih prečnika koja se postavlja osno simetrično na poklopac kućišta motora. Elektromotorna sila na krajevima zavojnice, nastala kao posledica promene slabog magnetnog polja, je niske magnitude. Nakon neophodnih pojačanja i prilagođenja, signal se u akvizicionom delu digitalizuje i memoriše. Pogodnim algoritmima se vrši obrada signala, prvenstveno FFT analiza. Dobijeni rezultati se dalje analiziraju prema karakterističnim frekvencijama za date karakteristike motora, njegovog opterećenja i stanja. U radu su date neke karakteristične analize spektra signala rasutog magnetnog fluksa koje su deo dijagnostike stanja motora.
Keywords: Spectral analysis||; ||spektralna analiza; high voltage motor||; ||visokonaponski motor; magnetic monitoring||; ||magnetni monitoring