Израда централизоване серверске маске за мрежну комуникацију и контролу уређаја за мониторинг парцијалних пражњења - Cakić, Nikola S; Cakić, Milica; Žigić, Aleksandar; Milosavljević, Srđan; Kartalović, Nenad (Zbornik radova, Elektrotehnički institut "Nikola Tesla", 2018)
У раду је представљено централизовано решење за мрежну комуникацију и контролу удаљених уређаја за мониторинг парцијалних пражњења. За ту прилику развијена је Java SWT серверска апликација (маска). Серверска маска има улогу да у локалној мрежи замени такозвани удаљени приступ рачунару (remote desktop). Удаљени приступ је потребно заменити због ограничења које се јавило проширењем система за мониторинг. Како је систем за парцијална пражњења било потребно инсталирати на пет нових генератора, јавила се и потреба за централизовањем података на серверски рачунар на коме се налази VPN сервер. Серверска маска се налази на централном  VPN серверу и комуницира са Java SWT клијентским апликацијама које се налазе на локалним рачунарима. На локалним рачунарима се обавља мониторинг парцијалних пражњења. Све битне информације за крајњег корисника се преносе везом               сервер-клијент. Серверска маска има два нивоа приступа кориснички и администраторски. У зависности од нивоа приступа могуће је само посматрати параметре или издавати команде и мењати параметре.