Indeksiranje planskih investicija u EES - Stanković, Miroslav P; Minić, Saša; Belić, Igor; Joković, Vladimir (Zbornik radova, Elektrotehnički institut "Nikola Tesla", 2018)
Studije planiranja razvoja EES, kao rezultat daju skup rešenja (investicija) koje je potrebno realizovati u nekom vremenskom periodu i za koje je neophodno izdvojiti određena sredstva, a u cilju funkcionisanja sistema u tehnički dozvoljenim granicama. Predložene investicije neophodno je rangirati (indeksirati) u svakoj etapi planskog perioda, kako bi se izdvojile najprioritetnije. Formirane su četiri grupe investicija, kojima je etapno određen prioritet realizacije. U okviru svake grupe investicija potrebno je proračunati jedinstven indeks (ponder) na osnovu koje će se investicije rangirati. Za izračunavanje indeksa (pondera) u okviru svake grupe investicija formirana je metodologija. Konačan razultat primenjene metodologije jesu podskupovi investicija svake etape perspektivnog perioda, formirani na osnovu ranga prioriteta.