Утицај велике соларне електране на струје кратких спојева и анализа рада дистантне заштите високонапонског прикључног вода - Sučević, Nikola J. (Zbornik radova, Elektrotehnički institut "Nikola Tesla", 2018)
У фокусу овог рада налази се анализа рада соларне електране при појави кратких спојева на високонапонском воду који повезује електрану са преносном мрежом. У раду је анализиран одзив соларне електране при појави квара на воду и допринос струји кратких спојева. Анализиран је рад система релејне заштите далековода, уважавајући карактеристике струја кратких спојева соларне електране и доприноса преносне мреже. Такође, дати су предлози за преподешења заштитних функција како би се омогућило адекватно реаговање система заштите. Моделовање мреже и анализе вршене су у софтверском пакету DlgSILENT PowerFactory.