Analiza uticaja promene prenosnog odnosa blok transformatora na veličine u tački priključenja na prenosnu mrežu - Đorđević, Dragan; Radovanović, Ana; Dragosavac, Jasna; Janda, Žarko (Zbornik radova, Elektrotehnički institut "Nikola Tesla", 2017)
U ovom radu prikazana je analiza uticaja promene prenosnog odnosa blok transformatora na veličine u tački priključenja na prenosnu mrežu. Pri analizi posmatrana je tačka priključenja agregata TENT A6, čiji je detaljan model bio na raspolaganju u programskom paketu DIgSILENT PowerFactory. Izvršeno je poređenje uticaja promene prenosnog odnosa blok transformatora na veličine u tački priključenja pri automatskom i ručnom režimu rada regulatora pobude. Za potrebe analize pri ručnom režimu rada regulatora pobude vršeno je poređenje različitih načina modelovanja ovih režima. Posmatrano je nekoliko radnih stanja, odabranih tako da postoji potreba za promenom prenosnog odnosa blok transformatora. Prethodno navedene analize su potom izvršene uzevši posebno u obzir uticaj naponsko-reaktivne krutosti tačke priključenja.