Optimizacija parametara dinamičkog modela MOP-a primenom programskog alata ATP/EMTP - Mrvić, Jovan (Zbornik radova, Elektrotehnički institut "Nikola Tesla", 2017)
U radu je demonstriran postupak estimacije parametara dinamičkog modela metaloksidnog odvodnika prenapona primenom genetskog algoritma, implementiranog u optimizacionom modulu grafičkog predprocesora (ATPDraw) programskog alata ATP/EMTP. Prikazane su prednosti novih opcija ATPDraw-a koje omogućavaju optimizaciju parametara zadatog električnog kola. Postupak optimizacije je primenjen na dva frekventno zavisna modela odvodnika. Na kraju rada dato je poređenje rezultata dobijenih pre i nakon optimizacije.