Primena programskog alata ATP/EMTP u analizi atmosferskih prenapona - Mrvić, Jovan (Zbornik radova, Elektrotehnički institut "Nikola Tesla", 2016)
U radu je demonstriran postupak procene rizika kvara izolacije usled atmosferskih prenapona. Simulacije su sprovedene primenom programskog alata ATP/EMTP, pri čemu su prikazane prednosti primene Monte Karlo metode u statističkoj analizi koordinacije izolacije. Detaljno je opisan postupak modelovanja svih elemenata značajnih za analizu, u okviru čega su predstavljene mogućnosti programskog jezika MODELS koji omogućava formiranje i implementaciju novih složenih komponenti u sklopu programskog alata ATP.