Primena EDA metodologije u cilju sagledavanja stanja izolacionog sistema obrtnih mašina - Ilić, Denis M; Partonjić, Radmila; Milić, Momčilo; Jovanović, Djordje; Nikolić, Ljubiša (Zbornik radova, Elektrotehnički institut "Nikola Tesla", 2016)
Izolacioni sistemi obrtnih mašina od velikog značaja se već dugi niz godina podrobnije ispituju konstantno unapređivanim i potvrđenim ispitnim metodama [1-3]. Mašine manjih snaga i, uslovno rečeno, manjeg značaja, kao što su VN motori, su često održavani minimalnim sredstvima i neretko ne podležu ozbiljnijim električnim ispitivanjima. Uvođenjem EDA (Electronic Dielectric Analyzer) metodologije u praksu stvaraju se uslovi za pouzdanu i potpuniju dijagnostiku stanja statorskih namotaja velikih mašina, kao i brz, jednostavan i jeftin „screening“ velikog broja mašina manjih snaga kao što su visokonaponski motori [4]. U radu će biti prikazana EDA metodologija i mogućnosti koje pruža, kao i mogućnosti samog softverskog i hardverskog rešenja iste.