Potencijal vratila kod turboagregata - Klasnić, Ilija G (Zbornik radova, Elektrotehnički institut "Nikola Tesla", 2016)
U radu je analizirana pojava potencijala vratila i ležajnih struja kod električnih mašina. Dat je pregled uzroka nastanka ovih napona i struja kao i eventualnih posledica. U nastavku je analiziran uticaj tiristorskog sistema pobude na veličinu potencijala vratila, prikazana je metoda za merenje potencijala vratila, predložene su preventivne mere za smanjenje potencijala vratila kod turboagregata. Na kraju su prikazani rezultati merenja potencijala vratila na jednom turboagregatu u okviru Elektroprivrede Srbije.