F-T ДИЈАГРАМ ПАРЦИЈАЛНИХ ПРАЖЊЕЊА КОД ВЕЛИКИХ ГЕНЕРАТОРА - Kartalovic, Nenad M; Žigić, Aleksandar; Babić, Blagoje (Zbornik radova, Elektrotehnički institut "Nikola Tesla", 2015)
Апстракт – У раду се анализира F-T дијаграм парцијалних пражњења као савремени приступ анализи података парцијалних пражњења на високонапонским великим. Ради потребног разумевања појава дата је дефиниција појединих типова парцијалних пражњења. Савремена F-T анализа импулса подразумева израчунавање његове ефективне фреквенције и времена трајања које су карактеристичне за поједини улазни импулс односно тип пражњења. Допринос овој методи је дат преко нумеричке симулације и експерименталне потврде процеса парцијалних пражњења односно токова импулса наелектрисања и напона. Симулиран је високонапонски објекат са расподељеним параметрима при чему се пражњење дешава у првом случају напосредно код прикључака напајања и мерно-спрежне јединице а у другом  удаљено 10% електрично гледано по дубини импедансе објекта. Електрични параметри објекта су узети према могућим параметрима електро-генератора. Резултати показују да је мерење протока импулса наелектрисања далеко поузданији начин од мерења напонских импулса парцијалних пражњења. Изведен је експеримент на великом хидрогенератору (Г6) који је потврдио резултате симулације. Са друге стране показани су разлози расипања вредности на F-T дијаграму. За рад је коришћен софтверски пакет Маtlab (Simulink).