Provera verodostojnosti modela hidropostrojenja za potrebe simulacije rada hidroagregata u primarnoj regulaciji učestanosti i snage razmene - Džepčeski, Dane D; Georgijević, Nikola; Pavlović, Jelena; Arnautović, Dušan; Lukić, Sanja; Stanojčić, Vladimir; Bogdanović, Slobodan; Trišić, Dušan; Jovanović, Boris; Latinović, Aleksandar (Zbornik radova, Elektrotehnički institut "Nikola Tesla", 2015)
Verodostojnost modela nekog objekta ocenjuje se prema veličini odstupanja rezultata simulacije od rezultata ispitivanja sprovedenih na stvarnom objektu. Veličina odstupanja rezultata simulacije od rezultata ispitivanja, kao i prihvatljivost veličine odstupanja za određenu namenu modela, određuje se u postupku potvrde verodostojnosti, odnosno verifikacije. U ovom radu prikazani su rezultati ispitivanja, model i verifikacija modela jednog hidropostrojenja. Osnovu za verifikaciju čine rezultati ispitivanja kvaliteta rada hidroagregata R2 u RHE „Bajina Bašta“ u primarnoj regulaciji učestanosti i snage razmene.