Modelovanje termoelektrane za potrebe upravljanja Q-V karakteristikom VN sabirnica - Pavlović, Jelena; Gajić, Tomislav; Dragosavac, Jasna; Janda, Žarko; Dobričić, Sava; Arnautović, Dušan (Zbornik radova, Elektrotehnički institut "Nikola Tesla", 2015)
U radu je predstavljen matematički model termoelektrana TENT A i TENT B razvijen za potrebe proučavanja upravljanja naponima i reaktivnim snagama. Model je razvijen u Simulink/Matlab okruženju. Sve važne komponente, generator, blok-transformator, turbina i turbinski regulator, pobudni sistem, automatski regulator napona (ARN) i mreža priključena na sabirnice elektrane, prikazane su modelima potrebne složenosti za proučavanje problematike od interesa. U prvom delu dat je osvrt na hijerarhijsko upravljanje naponima u sistemu, jer se grupni regulator reaktivne snage (GRRS) po karakteristikama odziva mora uklopiti u buduće procese automatizacije upravljanja naponima na višim nivoima i „pametno“ upravljanje u EES. Za potrebe proučavanja problema regulacije napona VN sabirnica i raspodele reaktivnih snaga u elektrani u ručnom i automatskom režimu izveden je čitav niz simulacija. Da bi se dokazala validnost razvijenog modela izvršena je verifikacija simulacionog modela. Rezultati ispitivanja su pokazali dobro poklapanje snimljenih i simuliranih odziva.