Eksperimentalna ispitivanja mineralnih izolacionih ulja i ulja na bazi estra na niskim temperaturama - Anđelković, Miloš N; Đorđević, Dragan M (Zbornik radova, Elektrotehnički institut "Nikola Tesla", 2014)
Cilj ovog rada je poređenje dielektrične čvrstoće standardnih mineralnih izolacionih ulja sa dielektričnom čvrstoćom alternativnih ulja na bazi estra. Upotreba prirodnog i sintetičkog estra u različitoj visokonaponskoj opremi je povećana tokom poslednjih godina. Većina parametara relevantnih za izolaciju i hlađenje visokonaponske opreme se izučavaju na sobnoj ili normalnim radnim temperaturama. Međutim, ova oprema mora da zadrži svoju funkcionalnost u širokom opsegu temperatura. Za regione sa hladnom klimom važno je ponašanje na niskim temperaturama. Cilj ovog rada je bio da se utvrdi izolaciona sposobnost mineralnih i ulja na bazi estara u homogenom električnom polju na niskim temperaturama, pri različitom procentu vlage unutar ulja. Testirana su ulja sa procentima vlage između 5% i 25%. Testirano izolaciono ulje na bazi estra ima dobru dielektričnu čvrstoću na sobnoj temperaturi koja je istog reda veličine kao i dielektrična moć mineralnih ulja. Na niskim temperaturama (-25 °C), kada je u stanju sličnom gelu, izolaciona snaga ulja na bazi estra je i dalje vrlo visoka, čak veća nego na sobnoj temperaturi. Međutim, na temperaturi od -35 °C, na kojoj se ulje na bazi estra zaledi, dolazi do znatnog pada njegove dielektrične čvrstoće. Dielektrična čvrstoća testiranog ulja na bazi estra na niskim temperaturama ne zavisi od koncentracije vlage.