Metod za indirektno određivanje (podešavanje) parametara turbogeneratora u radnim uslovima - Kostić, Miloje Miloš (Zbornik radova, Elektrotehnički institut "Nikola Tesla", 2014)
U ovom radu se prezentira nova metoda za određivanje zasićenih sinhronih reaktansi (Xd,sat i Xq,sat) i ugla rotora (δ) u radnim režimima. U sklopu ovog postupka u termoelektrani se mere (registruju) samo vrednosti: napona generatora (U), aktivne (P) i reaktivne snage (Q). Potrebno je raspolagati i sa karakteristikom magnećenja generatora if0 (e0) u analitičkom obliku. Rezultati proračuna daju vrednosti Xd,sat i Xq,sat i ugla rotora (δ) i odražavaju uticaj zasićenja magnetnog kola generatora u radnim režimima. Postupak primene predložene metode se odvija sledećim redom: - prvo se određuje vrednost sinhrone reaktansi Xd,sat pomoću karakteristike magnećenja generatora if0 (e0) za vrednost napona iza reaktanse rasipanja (Xℓ) ili za vrednost napona iza Potjeove reaktanse (XP), a potom - vrednost sinhrone reaktansi za poprečnu (q) osu generatora, Xq,sat, i ugla opterećenja (δ) se određuju iz proračuna na osnovu odgovarajućih jednačina koje predstavljaju uzajamne zavisnosti parametara i karakteristika generatora po d-osi i q-osi, u relativnim jedinicama. Predloženi metod je proveren na primeru generatora snage 500 MW iz literature [1], gde  su pored vrednosti U, P, Q i karakteristikom magnećenja if0 (e0), merene i vrednosti ugla rotora (δ) u radnim režimima oko nominalnog. Dobijeni rezultati pomoću nove metode se razlikuju do 1-2 %, u odnosu na rezultate koji su dobijeni u [1] po složenijim postupcima, tj. (i) po metodi sa direktnim merenjem ugla rotora δ i proračunom vrednosti Xd,sat i Xq,sat., i (ii) proračunu parametara generatora po metodi konačnih elemenata Dobijeni rezultati pokazuju da vrednosti zasićene sinhrone reaktansi Xd,sat mogu biti za 30 % ispod vrednosti nezasićene sinhrone reaktansi Xd,unsat, a da vrednosti Xq,sat mogu biti manje do 20 % od odgovarajućih vrednosti Xd,,sat. Na osnovu dobijenih rezultata i provera se pokazuje da je predloženi metod verifikovan (ili bar kandidovan) za indirektno merenje (određivanje) parametara i karakteristika sinhronih turbogeneratora u Elektroprivredi Srbije.