Primena UPFC uređaja sa fuzzy logičkim kontrolerom za raspregnuto upravljanje tokovima snaga - Ivković, Sanja (Zbornik radova, Elektrotehnički institut "Nikola Tesla", 2014)
U radu se analizira mogućnost ostvarivanja raspregnutog upravljanja tokovima aktivne i reaktivne snage u elektroenergetskom sistemu (EES) primenom objedinjenog regulatora tokova snaga (UPFC) upravljanog fuzzy logičkim kontrolerom. Dat je kraći teorijski osvrt na princip rada UPFC uređaja i njegovu primenu. Objašnjen je način projektovanja fuzzy logičkog kontrolera koji se primenjuje za upravljanje UPFC uređajem. Formiran je Matlab/Simulink model sistema sa integrisanim objedinjenim regulatorom, podešen je fuzzy regulator i dat je prikaz rezultata. Oni su analizirani i doneti su zaključci o mogućnosti korišćenja ovog sistema za raspregnuto upravljanje tokovima snaga u EES-u.