Kinetika reakcije elementarnog sumpora i srebra u sintetskim estrima i poređenje sa mineralnim uljima - Djukic, Milica; Lukic, Jelena; Jankovic, Jelena; Kolarski, Dejan (Zbornik radova, Elektrotehnički institut "Nikola Tesla", 2025)
Decenijama unazad, smatralo se da je problem korozivnog sumpora isključivo vezan za mineralna ulja. No, najnoviji slučajevi iz industrije opovrgli su ovu pretpostavku. Prisustvo elementarnog sumpora u izolacionom ulju izaziva koroziju srebrnih kontakata i posledično rezultuje havarijom energetskih transformatora. Cilj rada je utvrđivanje kinetike reakcije elementarnog sumpora i srebra u sintetskom estru u temperaturnom opsegu 120-180°C. Rezultati pokazuju da kinetika reakcije srebra i elementarnog sumpora sledi zakon prvog reda. Uporedna analiza posmatrane reakcije u sintetskom estru i u mineralnom ulju, u definisanom opsegu temperatura, pokazuje da se reakcija brže odigrava u sintetskom estru, zbog čega je i primena odgovarajućih mera vremenski ograničena.
Keywords: elementarni sumpor, korozija srebra, sintetski estri, energetski transformatori