Metodologija za ocenu naponsko – reaktivne sposobnosti sinhronih jedinica pri izmenjenoj impedansi transformatora - Mijajlovic, Anita; Dragosavac, Jasna; Janda, Žarko; Klasnić, Ilija (Zbornik radova, Elektrotehnički institut "Nikola Tesla", 2025)
Rad predstavlja metodologiju za procenu naponsko –reaktivne sposobnosti sinhronih generatora nakon promene impedanse blok-transformatora. Predloženi okvir objedinjuje per-unit proračune, model ekvivalentnog kola i numeričku simulaciju rada za više naponskih scenarija. Aplikacija SIM-Pogonska Karta omogućava grafičku i analitičku verifikaciju margina, ograničenja i usklađenosti sa mrežnim kodeksima, podržavajući operativno planiranje i procenu sigurnosti pogona.
Keywords: naponsko-reaktivna sposobnost; impedansa transformatora; per-unit model; SIM-Pogonska Karta