Снимање фреквентног одзива намотаја методом SFRA (Sweep Frequency Response Analysis) – примери након кварова на енергетским трансформаторима и утицаји на снимљене одзиве - Milić, Momčilo; Јовановић, Ђорђе; Димитријевић, Марко (Zbornik radova, Elektrotehnički institut "Nikola Tesla", 2025)
Метода снимања фреквентног одзива намотаја трансформатора SFRA (Sweep Frequency Response Analysis) представља неконвенционалну методу која је нашла примену у анализи геометрије намотаја енергетских трансформатора. У новије време ова метода постаје готово неизоставан део фабричких испитивања трансформатора, при чему се тада снимљени фреквентни одзиви сматрају референтним за сва будућа поређења. Метода се примењује на теренским испитивањима када се сумња на механичке кварове услед деловања динамичких сила током погона, као и приликом транспорта трансформатора. Поред тога може указивати и на одређене електричне кварове. У раду ће бити приказани примери снимљених фреквентних одзива на трансформаторима који су испали из погона деловањем одговарајуће заштите. Такође, дати су примери различитих утицаја на саме фреквентне одзиве који могу бити погрешно протумачени и навести на грешку у самој процени стања геометрије намотаја.
Keywords: SFRA метода - Фреквентни одзив намотаја –Електрични и механички кварови енергетских трансформатора - Геометрија намотаја.