Određivanje stepena iskorišćenja turbogeneratora B3 naznačene snage 412 MVA u TE “Kostolac B” - Klasnić, Ilija G; Dragićević, Miroslav; Joksimović, Dušan; Šarić, Darko; Lazović, Željko (Zbornik radova, Elektrotehnički institut "Nikola Tesla", 2025)
U savremenim elektroenergetskim sistemima, koji se ubrzano transformišu ka održivoj budućnosti, uloga konvencionalnih proizvodnih jedinica — sinhronih generatora — ostaje od suštinskog značaja.  U uslovima aktuelne energetske tranzicije, sve veći udeo obnovljivih izvora energije povezanih na mrežu preko energetskih pretvarača predstavlja izazov, jer njihova proizvodnja ne doprinosi inherentno inercionoj stabilnosti sistema. Iz tog razloga, izgradnja novog termo bloka B3 u TE Kostolac B sa sinhronim turbogeneratorom ima poseban značaj za elektroenergetski sistem Srbije, jer doprinosi očuvanju pouzdanosti i sigurnosti rada sistema, ali i stvara uslove za dalju integraciju obnovljivih izvora energije.U ovom radu prikazani su rezultati garancijskih ispitivanja turbogeneratora bloka B3 naznačene snage 412 MVA (350 MW) u TE “Kostolac B”, sa fokusom na određivanje stepena iskorišćenja generatora, budući da je to jedan od garantovanih parametara definisanih ugovorom između isporučioca i kupca. U kontekstu postizanja ciljeva zelene agende, kada se od postojećih kapaciteta očekuje maksimalna pouzdanost i optimalna upotreba raspoloživih resursa, precizno određivanje stepena iskorišćenja je od ogromnog značaja. Ispitivanja su sprovedena u elektrani, prema metodologiji prethodno usaglašenoj između isporučioca i kupca, a u skladu sa međunarodnim standardom IEC 60034 za ispitivanje obrtnih električnih mašina. Stepen iskorišćenja generatora određen je kalorimetrijskom metodom, koja je odabrana kao referentni pristup zbog najvišeg nivoa tačnosti i minimalne merne nesigurnosti. Dobijeni rezultati pokazuju da je ostvareni stepen iskorišćenja turbogeneratora B3 veći od garantovane vrednosti, čime je potvrđen visok kvalitet isporučene opreme.
Keywords: sinhroni generator; stepen iskorišćenja; metodologija ispitivanja; garantovani parametar